Ik help je!
Zoek je hulp bij de regressie analyse in SPSS? Of weet je niet hoe je de output van SPSS moet interpreteren? Hoe zat het ook al weer met het verschil tussen B en Beta? Misschien twijfel je over hoe je de bijbehorende assumpties ervan moet controleren? Aarzel niet, en neem contact op om vandaag nog een 30-minuten online consult in te plannen, waarin we samen jouw regressie analyse uitvoeren en bespreken!
Wanneer doe je eigenlijk een regressie analyse?
Je doet de lineaire regressie analyse (ook wel OLS regressie genoemd) als je de rechtlijnige relatie wil bekijken tussen een afhankelijke variabele en een of meerdere onafhankelijke variabelen. In de lineaire regressie is het meetniveau van de afhankelijke variabele altijd het schaalniveau (interval of ratio). En je wil ook dat je onafhankelijke variabele(n) het schaalniveau hebben, tenzij je ze als dummies (0 vs 1) opneemt. Het aantal dummies is altijd 1 minder dan het aantal groepen dat in de variabele zit. Je kiest namelijk 1 groep als referentiegroep, die door de constante in het model wordt vertegenwoordigd.
Wat doet de regressie analyse precies?
Het belangrijkste doel van de regressie analyse is om na te gaan hoeveel procent van de variantie in de afhankelijke variabele de onafhankelijke variabelen gezamenlijk verklaren. Dit wordt de R-Square genoemd. En voor elke onafhankelijke variabele zelf kun je ook zien of er een relatie is. Je ziet dan de richting – positief of negatief -, hoe sterk die relatie is en of het significant is. Dit laatste wordt de p-waarde genoemd. Wanneer deze kleiner of gelijk is aan je alpha, die meestal 5% is, spreek je van een significante relatie. Je kunt trouwens de uitkomsten van de regressie analyse ook gebruiken om de hoogte van de afhankelijke variabele te voorspellen. Best interessant toch?
Wil je meer informatie over de regressie analyse, hier is een link naar de Wikipedia pagina.
Hoe rapporteer je een regressie analyse in APA stijl?
Vaak krijg ik de vraag hoe je nou de resultaten van de regressie analyse als tekst in je scriptie kunt zetten. Hieronder een voorbeeld van de APA-7 standaard:
Er is een OLS regressie analyse uitgevoerd om de afhankelijke variabele het gewicht van een hond te voorspellen. De vier onafhankelijke variabelen die het model vormen waren leeftijd, geslacht, beweegtijd en voeding van de hond. Het gehele model verklaarde 53.2% van de variantie, R-square= 0.532, F(4, 165) = 36.4, p < .001. Beweegtijd was een significante voorspeller van het gewicht, b = -0.76, p < .001, evenals leeftijd, b = 0.58, p = .029.
Let op de b is hier de ongestandaardiseerde coëfficiënt en niet de gestandaardiseerde die je vaker in tabellen ziet staan.
Waarom mijn hulp bij de regressie analyse?
Mijn hulp bij de regressie in SPSS zit hem vooral in de zekerheid dat je het meteen goed doet. Het uitvoeren is niet lastig, maar bij het interpreteren kan je tegen aardig wat dingen aanlopen. Outliers, residuen, plots, je moet er nou eenmaal naar kijken om zeker te zijn dat je resultaten kloppen. In een online meeting van 30 minuten (kosten €37,50) loods ik je zo door jouw regressie analyse heen. En handig: neem het gesprek gewoon op om na afloop rustig terug te kunnen luisteren!
Afspraak voor SPSS hulp?
Vragen? Of wil je asap een meeting? Vul het contactformulier in, mail naar fabian@spssguru.nl of stuur even een appje op 06 28 532 163.