Ik help je!
Zoek je hulp bij de T-Toetsen in SPSS? Of weet je niet hoe je de output van SPSS moet interpreteren? Misschien twijfel je over hoe je de bijbehorende assumpties ervan moet controleren? En hoe zat het ook al weer met significantie en de Levene’s Test? Aarzel niet, en neem contact op om vandaag nog een 30-minuten online consult in te plannen, waarin we samen jouw T-Toetsen uitvoeren en bespreken!
Er zijn meerdere T-Toetsen, wanneer kies je welke?
Er zijn drie T-Toetsen. En alle drie de T-Toetsen werken bijna hetzelfde: ze richten zich op het gemiddelde van een verdeling. Om een zinvol gemiddelde te kunnen berekenen, moet je allereerst controleren dat je variabele wel het schaalniveau (interval of ratio) heeft. En je wil ook dat er een (min of meer) normale verdeling is, zonder grote outliers.
De one-sample T-Toets vergelijkt het gemiddelde van een variabele met een vooraf bekende score. Je kijkt dus heel simpel of het gemiddelde van je metingen afwijkt van een verwachte waarde. Dit doe je voor maar 1 groep en op 1 gemeten moment. Een voorbeeld: je kiest de one-sample T-Toets wanneer je wil onderzoeken of Nederlanders gemiddeld langer dan 175 cm zijn.
De independent-samples T Toets vergelijkt het gemiddelde op een variabele van twee verschillende groepen met elkaar. Je kijkt dus of de ene groep hoger of lager scoort dan de andere groep op dezelfde variabele. Je hebt dus 2 groepen op 1 gemeten moment. Een voorbeeld: je kiest de independent-samples T-Toets wanneer je wil onderzoeken of de gemiddelde lengte van Nederlanders verschilt van die van Amerikanen.
De paired-samples T-Toets vergelijkt het gemiddelde van gepaarde of herhaalde metingen van een variabele. Je kijkt dus of dezelfde variabele verandert over tijd of verschilt tussen twee herhaald gemeten condities. Je hebt dus 1 groep gemeten op 2 momenten of over 2 condities. Een voorbeeld: je kiest de paired-samples T-Toets wanneer je wil onderzoeken of dezelfde groep mensen verschilt in lengte in de ochtend ten opzichte van de avond (klopt het dat mensen gedurende de dag iets krimpen?).
Hopelijk is de keuze zo duidelijk! Wil je meer informatie over de T-Toetsen, hier is een link naar de Wikipedia pagina.
Hoe rapporteer je T-Toetsen in APA stijl?
Ook al behoren T-Toetsen in SPSS tot de meestgebruikte toetsen en komen ze in vrijwel elke kwantitatieve scriptie voor, toch krijg ik vaak de vraag hoe ze gerapporteerd dienen te worden. Hieronder een voorbeeld van de independent-samples T-Toets volgens de APA-7 regels:
De 125 participanten uit Nederland (M = 177.3, SD = 12.5) hadden in vergelijking met de 86 participanten uit de USA (M = 169.1, SD = 11.7) een significant hogere lichaamslengte, t(209) = 2.14, p = .04, d = 0.74.
Waarom mijn hulp bij de T-Toetsen?
Mijn hulp bij de T-Toetsen in SPSS zit hem vooral in de zekerheid dat je het meteen goed doet. Het uitvoeren is niet lastig, maar bij het interpreteren kan je tegen een aantal dingen aanlopen. Wel of geen normale verdeling, de assumptie van gelijke varianties, Cohen’s d effectgrootte, etc. Je moet er nou eenmaal naar kijken om zeker te zijn dat je resultaten kloppen. In een online meeting van 30 minuten (kosten €37,50) loods ik je zo door jouw T-Toetsen heen. En handig: neem het gesprek gewoon op om na afloop rustig terug te kunnen luisteren!
Afspraak voor SPSS hulp?
Vragen? Of wil je asap een meeting? Vul het contactformulier in, mail naar fabian@spssguru.nl of stuur even een appje op 06 28 532 163.